Васил Велев. Снимка: архив, Булфото

Над 40 мерки за реформи се очаква да бъдат заложени в тристранно споразумение между синдикати, работодатели и правителство.

Днес за това се е състояла среща при премиера Бойко Борисов, а разговорите продължават в началото на следващата година, стана ясно от думите на Васил Велев, председател на АИКБ.

"Днес дискутирахме "зелената сделка", която беше оповестена от Брюксел, необходимостта България да се включи в програмата Въглищни региони в преход", съобщи той.

Още по темата

Работодателите предлагат догодина част от тока за бита да се купува на свободния пазар. Велев посочи, че около 30% съвпадат количествено с произвежданата електроенергия от ТЕЦ Марица изток 3, която сега се купува на преференциални цени от НЕК и участва на регулирания пазар.

Това ще означава минимално изменение на цената от 2-3%, но не заради либерализацията, а заради скъпите въглеродни емисии, които трябва да се плащат, обясни Велев.

Въпросът за болничните с цел да се ограничат злоупотребите, е друг въпрос, който ще залегне в споразумението.

Очаква се то да бъде подписано до края на януари, а темите в него са бизнес среда и икономика, енергетика, демография и образование, пазар на труда, трудова миграция, социални въпроси.

Друга важна тема за бизнеса е недостигът на човешки ресурси и необходимостта от програма за интегриране на гражданите с български произход от трети страни.

В НСТС ще се върнем, когато в дневния ред има предложени мерки и решения, но продължаваме диалога в тристранен формат, уточни Велев. Бизнесът бойкотира последното заседание на Тристранния съвет за минималната заплата заради въпроса с болничните. В днешната среща при премиера са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase